top of page
HELIKOPTERSKA SREČANJA Z NLP-JI/ UFO- HELICOPTER ENCOUNTERS
COYNE INCIDENT

- Dogodek se je zgodil 13. Oktobra 1973 na območju med mestoma Columbus in Cleveland, blizu Mansfielda v zvezni državi Ohio.

- V helikopterju Bell UH-1H »Huey« je bila prisotna posadka:

Kapitan Lawrence J. Coyne (36), prvi poročnik Arrigo Jezzi (26, kemijski inženir), vodnik John Healy (35) ter vodnik Robert Yanacsek (23, računalniški tehnik).

- Po prvih opažanjih rdeče svetlobe, enak pojav zopet opazi Yanacsek ter ga spremlja približno 2 minuti.

- Nato se je »pojav« začel pomikati proti helikopterju in zdelo se je, da leti v konvergentni smeri njihovega leta s precej nadpovprečno hitrostjo kot so je bili vajeni pri takšni nadmorski višini.

- Coyne prevzame nadzor nad helikopterjem ter  se začne spuščati, istočasno pa vzpostavijo radijsko zvezo s komunikacijskim stolpom v Mansfieldu (stolp se oglasi). Potem ko zastavijo  vprašanje stolpu »ali se v tem času v zraku nahajajo kakšna letala?« se zveza prekine, po večih poskusih pa je ne uspejo vzpostaviti nazaj.

- Poskusi preko UHV in VHV frekvenc s strani A. Jezzi-ja, da bi vzpostavil kontakt z ostalimi bližnjimi postajami se izkažejo neuspešni.

- V tem času se »svetleč rdeč pojav« približuje in povečuje, Coyne pa se poskuša spustiti  še nižje da bi preprečil, kakor je izgledalo- neizbežno trčenje.

- »Svetleče telo« se naenkrat ustavi hkrati nad in pred helikopterjem ter z njim vzpostavi nekakšno lebdeče razmerje; ustavi helikopter na mestu.

- Zadnja nadmorska višina helikopterja, ki si jo je Coyne zapomnil videti na višinomeru je bila 520 metrov (1700 feet).

- Posadka opisuje pojav, ki so ga v tem trenutku zagledali, kot siv, kovinsko-izgledajoč predmet brez kakršnihkoli lastnosti specifičnih za letala ali helikopterje (krila, propelerji ipd.)

- Na »njem« opazijo tudi rdečo in belo luč/svetlobo ter na vrhu kupolo. Zagledajo zelen žarek v obliki piramide. Podobno kot da bi bil usmerjen reflektor.

- Znajdejo se obsvetljeni z »zelenim snopom/ zelenimi žarki«, ki prihaja(jo) iz objekta.

Bila naj bi močno obsijana tudi notranjost njihove pilotske kabine.

- Po približno desetih sekundah objekt pospeši v smeri zahoda,  naredi manever pod kotom 45 stopinj, ter kmalu izgine. Za sabo predmet pušča rep bele svetlobe.

- Jezzi in Coyne sta dejala, da se je magnetni kompas  po »ločitvi« objekta od helikopterja obračal v krog, približno štirikrat na minuto, višinomer pa je pokazal nadmorsko višino približno 1070 metrov (3500 feet).

- Objekt naj bi jih dvignil ali povlekel navzgor. Tako zaključujejo raziskovalci tega primera, predvsem zaradi nenavadne, teško razložljive nadmorske višine na kateri so se znajdli člani posadke po kontaktu z NLP-jem. Iz tehničnega pogleda se helikopter ni mogel dvigniti 550 metrov (1800 feet) v desetih sekundah- cca. 50 m/s.

- Posadka ni občutila turbulence in ni slišala nikakršnega zvoka proizvedenega s strani objekta.

 

***

- Vojska ni opravila nobenih raziskav o incidentu, kljub prijavi skorajšnjega trčenja (near miss report) s strani posadke.

- Kasneje naj bi bilo ustanovljeno, da je bil po dogodku zamenjan  nefunkcionalen magnetni kompas. Bila so tudi izvedena »neobičajna« testiranja na helikopterju.

- Vodnik Healy je pričal o travmatičnih izkušnjah, nenavadnih nočnih morah, podobnim izventelesnim izkušnjam, ki jih je doživljal po tem dogodku.

 

 

DOGODEK JE SPREMLJALO 5 OČEVIDCEV

Družina petih članov je na poti domov najprej videla nevsakdanjo rdečo svetlobo na nebu, ki pa je nato izginila.

Gospa M.C. in štirje otroci so se peljali po cesti Route 430, južno od Mansfielda. Nekaj minut kasneje so zagledali dve »luči« rdeče in zelene barve ter opazovali, kako so se začele spuščati v njihovi smeri.

M.C. je ustavila vozilo ob cesti, nakar so opazili drugo skupino luči, nekatere med njimi so bile utripajoče (helikopter). Dvoje najstnikov je skočilo iz avtomobila, da bi opazovali helikopter in objekt hruški podobne oblike, veličine šolskega avtobusa, kot so ga opisali.

Očevidci so povedali, da se je na objektu razplamtela zelena svetloba. Navzdol naj bi posvetili močni zeleni žarki.

Zatrdili so da tako kot helikopter tudi drevesa, cesta in njihov avtomobil so postali zelene barve(vse je bilo obsvetljeno z zeleno svetlobo).

Otroci so prestrašeno odhiteli v avto in M.C. je odpeljala naprej. Dogodek je po oceni prič trajal približno eno minuto.

Razni detajli, ki so jih opisale priče, kot so približna nadmorska višina in pozicija objekta v odnosu na pozicijo helikopterja, smeri in kot letenja objekta itd. se ujemajo s pričevanji posadke helikopterja.

Lawrence J. Coyne o dogodku

Ben Hansen, intervju z raziskovalko Jennie Zeidman (CUFOS) ter poročnikom Arrigom Jezzijem

 Podrobnejše poročilo raziskave dogodka, Jennie Zeidman

ČEŠKOSLOVAŠKI VOJAŠKI INCIDENT

Dinamično srečanje helikopterja z neznanim letečim predmetom se je zgodilo v juliju leta 1987 na področju južne Moravske ter jugozahodne Slovaške. Priči dogodku sta pilot in navigator Mi-24 helikopterja češkoslovaške vojske. Najdeni so tudi dokazi o tretjem očevidcu, pokojni ženski osebi, katere zapise/pričevanja o njenem videnju so shranili njeni sorodniki.

 

- V zračni prostor Češkoslovaške iz smeri Avstrije prileti neidentificiran leteči objekt.

- Oborožen Mi-24 helikopter je poslan iz kraja Božice in voden do območja, kjer je na radarju ulovljeno neznano letalo.

- Helikopter je bil približno eno uro v lovu na NLP. V tem času je večkrat  prišlo do skorajšnjega  medsebojnega trčenja. NLP je spretno izvajal manevre, ki so onemogočali pilotoma, da bi ga pociljali (lock- on). Navigator, ki je bil hkrati zadolžen za rokovanje z helikopterjevim mitraljezom ni poskušal streljati na objekt zaradi neposredne bližine ljudi, čeprav je dobil ukaz naj to stori.

- Helikopter se je večkrat znašel v neposredni bližini objekta. Pilota ga opišeta kot objekt v obliki cigare, ki je odseval/se blestel ali "kot cigara ovita v aluminijasto folijo" ali steklo. Objekt ni imel kril ali vidne pilotske kabine.

- Radar je zabeležil pot, katero je opravil NLP (iz področja Moravske proti Slovaški ter nazaj na Avstrijsko območje od koder je prišel). Ustanovljeno je bilo, da je NLP na tej poti letel ravno nad obema nuklearnima elektrarnama, ki so takrat obratovale na Češkoslovaškem.

- Dokumentacija o tej misiji je bila uničena.

Prispevek o dogodku s pričevanji navigatorja ter pilota helikopterja

VIDEO:

KALIFORNIJA, 3.3.2014

ČILENSKA MORNARICA,  FLIR KAMERA

BRIGHTON, 11.8.2000

LONG BEACH (ZDA)

WALES, SEPTEMBER 2016, FLIR KAMERA

bottom of page