top of page
POSNETKI  IZ ZBIRKE RAZISKOVALCA  GOSPODA MIRANA KOMELA
1. NOVI LAZI PRI KOČEVSKI REKI, 9.12. 2011

Na eni od fotografij vrta, oz. okolice domače hiše v Novih Lazih pri Kočevski Reki dne, 9.12.2021, sem pri pregledu fotografij na eni od njih opazil v daljavi nad gozdom nenavaden predmet. Pri povečavi se je izkazalo, da gre za obliko letečega predmeta, katerega se ne da primerjati z nam znanimi letalnimi napravami, pticami, lampioni, ipd. Letel je na višini približno 50m, od naše hiše oddaljen približno 500m in velikosti osebnega avtomobila. Pri letenju ni oddajal nikakršnega zvoka, hitrost je morala biti izjemna, saj ga na drugih fotografijah posnetih v nekajsekundnih razmakih ni videti. Predmet pri povečavi nima ostrih obrisov.  Gre za več možnih dejavnikov; predmet je obdan z pogonsko energijsko plazmo, je posledica velike hitrosti, gre za prikrivanje dejanske oblike, ipd.

Na JV delu naše vasi (Novi Lazi), stoji ob lokalni cesti pas mešanega gozda z iglavci in listavci. Torej, NLP je letel malo za tem gozdom, zato se je v objektiv spredaj ujel del vej enega od listnatih dreves. Čez leto ta drevesa ozelenijo in po vsej verjetnosti posnetka kot je ta, niti ne bi bilo možno narediti. Ob povečavi NLP-ja se v osrednjem delu nakazuje neka struktrura, ki še najbolj spominja na glasbene vilice ali razpotegnjeno črko z. Tod okoli je tudi veliko ptic, zato je za oddaljene posnetke potrebna velika previdnost pri identifikaciji. Drugače pa tukajšnje terene še iz časov dela v policiji kar dobro poznam, zato so ocene prostora lahko tudi nekoliko bolj točne.

IMG_4100 NLP - NL.JPG
IMG_4100_1 NLP - NL.JPG
2. NOVI LAZI PRI KOČEVSKI REKI, 18.9. 2011

Kot član Letalskega kluba Kočevje, sem se dne, 18.9.2011 na VPS (vzletno-pristajalna steza) v Novih Lazih pri Kočevski Reki udeležil blagoslovitve novo zgrajene kapelice v čast sv. Jožefu Kupertinskemu - zavetniku letalcev. Ob tej priliki sem posnel kar nekaj fotografij. Kasneje sem na eni od njih (fotografija kapelice) opazil manjšo piko. Pri povečavi se je izkazalo, da gre za NLP, nekako cilindrične oblike, njegov spodnji del pa še najbolj spominja na pristajalne sani kakšnega nam znanega helikopterja. Predmet se pojavi samo na eni, od sicer kar nekaj zaporednih fotografij, kar najverjetneje pomeni, da je letel z veliko hitrostjo. V času proslave je bilo prisotnih več kot 50 ljudi in kot se spomnim, ni bilo takrat v zraku uradno ničesar drugega. Nekaj dni kasneje sem šel ponovno na kraj posnete fotografije in na podlagi položaja NLP-ja izračunal, da je bil oddaljen približno 1 kilometer in je latel na višini približno 100m. Pri letenju ni oddajal nobenega zvoka. Njegove dejanske velikosti se iz posnete fotografije ne da določiti.

                                                                                                       

                                                                                                       *

                                                                                                       *

                                                                                                   

Novi Lazi VPS NLP.JPG
IMG_1764-NLP Novi Lazi VPS.JPG
3. REŠKO JEZERO PRI KOČEVSKI REKI, 15.8. 2012

Dne, 15.8.2012 sem se namenil na Reško jezero pri Kočevski Reki, da posnamem nekaj fotografij izjemno lepe narave. Naslednji dan ob ogledu, na eni od njih opazim silhueto helikopterja nad gozdom, oz. hribom. Njegovo oddaljenost sem ocenil na približno 1km. Povečava pokaže, da gre pravzaprav za NLP, ki si je v tem primeru, kar ni nenavadno, za tehniko prikrivanja izbral obliko nam znanega helikopterja. S tem je seveda odvrnil našo (človeško) pozornost. V podrobnostih ga ne izdaja samo umanjkanje elise glavnega rotorja in repnega stabilizatorja, oz. rotorja, temveč tudi njegova nejasna, oz. zabrisana podoba. Nenazadnje ima ta "helikopter" tudi dokaj čudno razpotegnjeno obliko trupa, ki ni prav značilna za "naše" helikopterje. In še ena značilnost (ne samo za ta primer), kolikor vem, se ropota, ki je značilen za helikopter tisti čas ni slišalo.

                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                         *

IMG_2507 - Reško jezero - NLP.JPG
IMG_2507 - Reško jezero - NLP (2).JPG
bottom of page